Nazomeren doe je hier: de leukste festivals van September

De zomervakantie loopt op zijn eind, studie en werk maken voor velen een einde aan de zee van vrije tijd die juli en augustus ons bieden. Maar niet getreurd: het festivalseizoen kent nog flinke naweeën. Wij tippen je de leukste festivals in september.

Lief Festival

De naam zegt het al, het Utrechtse Lief Festival is alles behalve onvriendelijk. Op het Utrechtse Strijkviertel hoef je de eerste van september niet moeilijk te doen. Laat je verrassen, ontspan en geniet van een speels festival met voor ieder wat wils. Het festival telt een mainstage met toegankelijke techhouse, een technostage om lekker te knallen en een funky podium om heerlijk te ontspannen. En dan is er nog de livestage, met vrolijke optredens van onder meer Kraak & Smaak en Jungly By Night.

ZeeZout Festival

Blijburg aan Zee komt jammergenoeg aan haar eind: de woningnood in de hoofdstad heeft prioriteit. Deze zomer kende al de laatste edities van festivals als Strafwerk en Pleinvrees op het gezellige Oost- Amsterdamse stadsstrand. Maar niet getreurd, want we kunnen nog één keer: op 8 september is ZeeZout terug tussen het zand en de duinen aan het IJ. Kwaliteitshouse- en disco (Motor City Drum Ensemble, Optimo en meer) zoals je kent van de Amsterdammers, worden gecombineerd met diepere en meer duistere geluiden, met techno, electro en ebm van onder meer Blawan en The Hacker.

Smeerboel Festival

Op Grasweide Papendorp in Utrecht betekent september weer het komen van Smeerboel Festival, een uiteenlopend samenkomen van bevriende organisaties uit het hele land. Van het toegankelijke Nachtcollege tot het snoeiharde Intercell: iedere house- of technoliefhebber kan terecht. Tel daarbij op de hostings van Fluff Disco en hitjesklapper Singlefeestje en je weet dat niemand van je vriendengroep een slechte dag heeft.

Elrow Town Festival

Ooit begonnen als feestelijke club bij Barcelona, inmiddels een internationaal merk met feesten van Ibiza tot Amsterdam: Elrow. Het is een befaamd concept, bekend om exotische thema’s, uitbundige aankleding en ladingen confetti. Op 8 september strijken de Spanjaarden na verschillende indoorfeesten en stage-hostings voor het eerst neer in Nederland met een geheel eigen festival. De kleurrijke bedoening vindt plaats op de NDSM-werf en nodigt vele grote namen uit, waaronder Joris Voorn, Claptone en een special guest.

Into the Woods festival

Minstens zo veel aandacht als Elrow aan decor geeft, geniet de aankleding van de Amersfoortse bossen een week later tijdens Into the Woods. Wel op een geheel eigen manier, gericht op het twee dagen lang verdwalen in en ontdekken van een magische wereld. Van te verzamelen mini-tuinkabouters en bijzondere kunstwerken tot een rijke randprogrammering, dit bosfeestje kent geen grenzen. En muzikaal is er ook nog een programma van topniveau, van snoeiharde techno tot zorgvuldig geselecteerde disco.

Draaimolen Festival

En dan is er nog Draaimolen, net zoals Into the Woods in een bosrijke omgeving – Charlotte Oord in Tilburg, helaas voor de laatste keer – maar alles behalve hetzelfde. Waar de Amersfoorters gaan voor more is more, doen de Tilburgers het precies andersom. Vele kunstenaars brengen de omgeving op hun eigen minimalistische manier tot leven en verzorgen zo het decor voor een dag vol kwaliteitsmuziek. Met hosts als Job Jobse’s Strangelove en het Britse Freerotation en dj’s van topniveau kan de liefhebber zijn geluk hier niet op. Geen commerciële grote namenparade, maar met boekingen als The Black Madonna, Nina Kraviz en Eefje de Visser een programma gevormd door de beste selectors, technopuristen en indrukwekkende live- acts.